A hegesztő tanfolyam lett az év képzése intézményünkben

Mivel oktatási intézményünk rég óta sikeresen működik, szeretnénk ezt a továbbiakban is fenntartani. Minden évben, most már hagyományszerűen kutatást végzünk, hogy melyik oktatásunk a legsikeresebb, melyik az, ahova a legtöbben jelentkeznek, amit a legsikeresebben végeznek el a hallgatók, és ahonnan a legtöbben helyezkednek el sikeresen. A statisztikai adatok szerint a legnépszerűbb szakma, amihez tudunk oktatást nyújtani, a hegesztő tanfolyamunk lett idén. Nagyon meglepődtünk, mikor ez az eredmény született, hiszen sok képzésünk van és azt gondoltuk, hogy inkább egy olyan képzés lesz a legnépszerűbb, ahol több a lányok részvétele, hiszen tapasztalataink alapján a lányok jobban szeretnek tanulni. Mégis idén a hegesztő tanfolyam nyert és kicsit elgondolkodtunk, hogy mi lehet ennek az oka.

Első sorban arra gondoltunk, hogy azért is lehet ez, mert ez egy nagyon komplex képzést sikerült teremtenünk ehhez a rég óta sínylődésnek álló szakmához. Nem csak a villanyhegesztést, de a gázos hegesztés minden fajtáját is megismerhetik azok a tanulóink, akik ezt a képzést választják.

Egy uniós pályázatnak köszönhetően az iskola nagyon nagy anyagi forráshoz jutott arra a célra, hogy fejlesszük az eszközparkunkat és ezzel növeljük az oktatás színvonalát. valamint szakemberek segítségével egy olyan tananyagot sikerült összeállítanunk, ami magasan az európai átlag felett van és ami elképesztő versenyképességet biztosít a nálunk végzetteknek.

Az uniós forrásból való eszközbeszerzés nem volt egyszerű, hiszen az uniós pénzeket nagyon komoly szabályozások folytán jutatják csak el az intézményeknek és fontos volt, hogy az ár mellett a minőség is fontos szerepet kapjon akkor, mikor kiválasztjuk az új oktatási eszközöket és az azokhoz való kísérő eszközöket is.

Például a gázpalackok tekintetében elsődleges szempont volt a biztonság. Olyan beszállítót választottunk, aki uniós normáknak megfelelő palackokat tud kiszállítani az iskola részére, és nagy a szortimentje, hiszen szeretnénk, ha a mi tanulóink minden féle gázzal történő hegesztési formát ismernének.

A corgon palackokat, acetilén és argon palackokat nagy odafigyeléssel kell szállítani és tárolni is, ezért nagy hangsúlyt fektettünk a megfelelő cég kiválasztására, akikkel hosszú távú, jó együttműködést tudunk fenntartani. A beszállítónk szerencsére kiszállítja nekünk és nagyon kedvező áron adja a palackokat, így biztosítva nekünk azt, hogy a tanulóink folyamatosan gyakorolhassanak és fejleszthessék önmagukat, hogy a képzés végén olyan versenyképes tudással rendelkezzenek, amivel bármikor el tudnak helyezkedni itt vagy akár külföldön is.

és itt térnék rá a másik szempontra, ami szerintünk a képzés sikerét okozza, a külföldi elvándorlás. furcsán hangzik, hogy ez okozza a sikert, de mégis azt gondoljuk, nagy köze van hozzá, hogy ilyen sokan járnak hegesztő tanfolyamra. Sokat halljuk a média fórumain, hogy nagy méreteket ölt az elvándorlás, hogy Magyarországon már szinte nem lehet találni szakmunkást, mert mindenki külföldre vitte a tudását.

Tapasztalatunk szerint, már nem csak az idősebb generáció viszi külföldre a tudását, hanem a fiatalok tudatosan külföldre tanulnak. A hegesztő szakma egy kifejezetten külföldre specializálódott ágazat lett, már az iskolába való jelentkezéskor is az a kérdés, hogy folyik-e a képzésen nyelvoktatás, szakmai nyelvtanítás, vagy sem.

A mi képzésünk ebben is pluszt nyújt a jelentkezőknek, hiszen nem csak hogy szakmai nyelvoktatást biztosítunk, de választani lehet három nyelv közül: folyik nálunk német, angol és olasz nyelvű oktatás is.

A harmadik ok, ami miatt szerintünk nagyon népszerű lehet a hegesztő tanfolyamunk, hogy kezd visszatérni a kétkezi szakmák becsülete a fiatalok körében is.

Az utóbbi időben az volt a tapasztalatunk, hogy a fiataloknál az volt a cél, hogy minél „tisztább” munkát végezzenek. Mindenki gyárigazgatónak, meg cégvezetőnek készült, a kétkezi munkának nem volt becsülete. Ez meglátszott abból is, hogy elkezdtek fogyni itthon a szakemberek. Nem csak azért, mert elmentek külföldre, hanem azért is, mert nem volt utánpótlás, nem lettek újak, akik ezeket a kétkezi munkákat elvégezték volna.

Most éppen az a tapasztalatunk, hogy kezd újra divattá válni a fiúk körében a férfiasság, a kétkezi munka tisztelete és becsülete.

Persze nem mellékes szempont az sem, hogy mivel hiányszakmákról beszélünk, így a fizetések magasabbra szöktek, és míg korábban az irodai munka számított jól fizető állásnak, manapság már nem ritkán egy hegesztő 2x-3x annyit keres még itthon is, mint egy multi cégnél egy középvezető irodista.

És, mivel mi is úgy látjuk, hogy ebben van a jövő, hiszen hiába a gépesítés, az emberi munka aranyat ér, így nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a képzés minőségének fenntartására. Külföldről hívtunk haza olyan szakembereket, akik több tíz éves múlttal rendelkeznek a szakmában, kisujjukban van minden apró trükk és tudás, amit a diákoknak nagy szeretettel és odafigyeléssel, de szigorú következetességgel is adnak át. Ebben az intézményben nem jellemző a bukdácsolás, hiszen már az elején szortírozzuk azokat a diákokat, akik nem a közösség általános elvén vannak, akik hátráltatják a társaikat, vagy, akik nem akarnak annyi energiát belefektetni a tanulásba, hogy jó szakember válhasson belőlük.

Nagy előnyünk a jó szakemberek képzése. Európában egyedülálló, hogy olyan hegesztőket képzünk, akik a hegesztés minden fajtáját jól ismerik és mindegyik módon profi munkát tudnak végezni. Az általános egyébként a más országok képzésében az, hogy egy-egy területre specializálódnak a tanulók és aztán csak azon az egy területen lesznek jó szakemberek, de nálunk minden területet ugyan annyira jól kell ismerniük, ha a végén jó eredménnyel szeretnék elvégezni a képzést. Nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra is, hiszen ennél a munkánál, főleg a gázos hegesztésnél elengedhetetlen, hogy a diákjaink megfelelő biztonsági előírásoknak megfelelően dolgozzanak, úgy az oktatás alatt, mint később, mikor már kikerültek a pályára. Fontos, hogy vigyázzanak a maguk testi épségére, ugyan úgy, mint a társaikéra, és a biztonság érdekében szem előtt tartsák az eszközök épségét is.

Nem csak azt várjuk el tőlük, hogy a legalapvetőbb szabályokat ismerjék, hanem komoly kémiai képzést is kapnak, hogy tudják, mi történik, ha a gázpalackok például ereszteni kezdenek, vagy ha reakcióba lépnek, esetleg meggyulladnak. Ezekre az esetekre is fel kell készülniük és tudniuk kell, hogy mi a teendő, ha így járnának.

Így képezzük mi a tanulóinkat és vagyunk büszkék arra, hogy egy olyan képzést tettünk népszerűvé, és magas szintűvé, egy olyan szakmát varázsoltunk vonzóvá, ami korábban nem, hogy tiszteletnek nem örvendett, de majdnem, hogy kihalt az utánpótlás hiánya miatt.

Emellett természetesen a többi képzésünket is ajánljuk azoknak, akiknek más terület nyerte el a tetszését, hiszen minden képzésünk magas szinten történik, minden oktatással magasan kvalifikált, jó szakembereket bocsájtunk ki a munkaerő piacra. célunk továbbra is, mint eddig, a magas színvonal, a gyakorlatiasság és az, hogy tanulóink megállják a helyüket a világ bármely pontján, úgy emberileg, mint szakmailag. Azt gondoljuk, ez a sikerünk kulcsa.