Segítség és lakásbiztosítás egy nehéz helyzetben élő családnak

Mióta elvégeztem a tanárképzőt, egy vidéki kisvárosban dolgozom középiskolai matematika-fizika tanárként, és idén az igazgatónőnk első alkalommal megbízott azzal, hogy legyek az egyik osztály osztályfőnöke is. Nagyon izgultam az új feladatom miatt, mert nem tudtam elképzelni, hogyan tudok majd összefogni, egységbe kovácsolni ennyi különböző jellemet. Mégis hogyan tudom majd elsimítani a súrlódásokat, kibékíteni a – felnőttek számára nevetségesnek tűnő, de a gyerekek életében véresen komolynak számító – nézeteltéréseket?

Az osztályomba több olyan gyerek is jár, akikről tudom, hogy nehéz körülmények között élnek, és adott esetben számukra nem az élet természetes velejárói olyan dolgok, mint egy márkás sportcipő, de még az sem, hogy mindennap meleg étel legyen az asztalon.
Tanárként ilyenkor nehéz kívülállónak maradni, és szerintem egy igazi pedagógus nem is képes erre.

A közelmúlt viharos időjárása sok épületet megrongált a környékünkön, háztetőket szakított le, oszlopokat csavart ki, pusztított mindenhogyan, ahogy az csak lehetséges. Szinte minden családban akadt egy olyan történet, amiben valamilyen jelentős anyagi kárról számoltak be az elmúlt időszak hektikus időjárása kapcsán.

Az egyik nehezebb sorsú diákom, Dani (akit az édesanyja egyedül nevel), már második hete nem jött iskolába betegségre hivatkozva. Szorgalmas gyerek és a padtársa minden nap elvitte neki a leckét, ezért nem aggódtam amiatt, hogy esetleg lemarad, mégis úgy döntöttem, hogy tanítás után meglátogatom, hátha szüksége van valamire.

Egy aprócska, régi házat találtam a címen, aminek a kertje rendezett volt ugyan, de a házra ráfért volna már egy alapos ráncfelvarrás. Dani édesanyja nem volt otthon, mert több műszakban dolgozott kis városunk egyetlen gyárában, hogy fiáról gondoskodni tudjon.
A házba belépve, jellegzetes dohos szagot éreztem, és a levegő is nagyon párásnak tűnt. Dani az egyik szobába vezetett, aminek két végében egy-egy bevetett ágy várta az esti lefekvést. Egyértelmű volt, hogy édesanyjával mindketten ebben a helyiségben alszanak, holott biztosan van még egy szoba, aminek az ajtaja előtt eljöttünk a folyosón.
Hamar összeállt a fejemben a kép: a másik szoba (Dani szobája) valószínűleg beázik, ezért alszik az édesanyjával közös szobában, a beázás okozza a dohos, párás levegőt, és ezért nem tud már második hete meggyógyulni.

Szeretnék segíteni, de tapintatosnak kell lennem. Megkérdeztem Danit, hogy van-e lakásbiztosításuk, de ő csak a fejét rázta. Ilyenre nem futja. Tudtam, hogy az egyik diákom édesapja ács és tetőfedő, illetve van egy apuka, aki szobafestő. A fejemben máris körvonalazódni kezdett, hogy a közösségi munka miként segíthet ezen a családon.
Viszont ez sajnos a problémát hosszútávon nem oldja meg, mi történik, ha jön egy újabb, nagyobb, pusztítóbb vihar? Szükségük lenne arra a lakásbiztosításra.

Megvártam Dani édesanyját, hogy erről beszélhessek vele. Fáradt volt, mert aznap dupla műszakot vállalt a plusz pénz reményében. Amikor felvetettem a lakásbiztosítást, rögtön rávágta, hogy neki erre nem telik. Járt már a városunk egyetlen biztosítási irodájában, de ott olyan lakásbiztosítási ajánlatokat mutattak neki, amit egyszerűen nem tud kigazdálkodni. Megkérdeztem, próbált-e interneten akciós biztosítási lehetőségeket keresni, de úgy nézett rám, mintha nem egy nyelvet beszélnénk.
Elővettem a laptopomat, és megmutattam neki a honlapot, ahol a saját lakásbiztosításomat is megkötöttem. Megadtuk az épület adatait, és már láttuk is a lakásbiztosítás ajánlatokat. Dani édesanyja nem hitt a szemének, mivel volt olyan akciós ajánlat, amely fele annyiba került az oldalon keresztül megkötve, mint amennyiért a helyi irodában ajánlották neki. Gyorsan osztottunk, szoroztunk, és végül arra jutott, hogy ezt a kedvezményes árat ki tudják gazdálkodni. Postai csekkes fizetést választottunk, és negyedévi befizetést, így nem terheli meg egyszerre a szűkös büdzsét a lakásbiztosítás díja.

Számomra fontos, hogy a diákom azután is a diákom, hogy kilépett az iskola kapuján. Ha kell, akkor lehetek munkaszervező, szobafestő, vagy akár biztosítási ügynök is egy-egy család számára. Amire épp szükségük van. Nekem csak pár percembe került a lakásbiztosítás ajánlatok átnézése, cserébe ez a család biztonságban lesz, ha legközelebb lecsap egy nagy vihar.