Oktatás a vízkőről villanybojlereken keresztül

A tananyag

A gimnáziumi kémiaóráknak része, hogy a hallgatókat megtanítsuk a kemény víz jellemzőire, a vízkőképződéshez kapcsolódó reakciókra és a kialakulásának, képződésének folyamataira. Ez a tudás azonban mindig úgy éreztem, hogy önmagában nehezen ültethető át a gyakorlatba, és a diákok ettől még nem fogják tudni, hogy mit tegyenek akkor, ha például a villanybojlerükből egyre hidegebb víz folyik, vagy ha a számláik elkezdenek az egekbe szökni. Ezért idén úgy éreztem, hogy a nagy betűs életből is fogok példát behozni az órára, hogy lássák, mi értelme van számukra ennek az anyagnak. E nélkül gyakran úgy érzem, nem is lehet a hallgatókat megfogni.

A villanybojlerek

A villanybojlerek Magyarországon nagyon elterjedt módszerei a lakások melegvíz-ellátásának biztosítására, így nem olyan világtól elrugaszkodott példa, hogy ne legyen értelme egy előadásra behozni őket. Ezeknél a szerkezeteknél ugyanis tényleg gyakran találkozhatunk a vízkő által okozott problémákkal – míg a mosógépeknél a csapból is az folyik, hogy vegyünk a vízkő képződését hátráltató szereket a mosásainkhoz, a bojlereknél az emberek szinte nem is figyelnek erre.

Kicsit nehéz volt egy villanybojlert felrajzolni a táblára (azzal meg se próbálkoztam, hogy egy életnagyságút megszerezzek, és megpróbáljam bemutatni), de miután ez megtörtént, már jobban meg tudtam mutatni, mely részein okozhatja a legnagyobb problémát a vízkő, és milyen hibák jelentkezhetnek a következtében.

A leggyakoribb hely, ahol probléma jelentkezhet, az a fűtőszál: ez az alkatrész felelős lényegiben a víz felmelegítéséért, így ha megtelepszik rajta a vízkő, akkor az nagyon nagy teljesítményveszteséget okozhat. Ez egyrészről meglátszódhat azon is, hogyha zuhanyzáshoz vagy kézmosáshoz nem tudunk egy kis meleg vizet kicsavarni a csapból, de azon is – és ez talán többeknek szokott fejfájást okozni – ha a számláinkon feltűnően magas összeg szerepel. Ennek az az oka, hogy a vízkővel belepett fűtőszál nehezebben adja át a hőt a tartályban lévő víznek, és jóval több elektromosságot kell felhasználnia míg felmelegíti annak tartalmát.

Nem csak az a veszélyes azonban, hogyha a fűtőszálat bevonja a vízkő: bárhol jelentkezik ez a fajta elváltozás a villanybojlerekben, az jelentősen csökkentheti annak élettartamát. A kemény víz miatt kialakuló lerakódás ugyanis minden szerkezeti elemet tönkre tehet, hogyha hagyják felgyűlni, és nem végzik el néhány évente a bojler tisztítását, vízkőtelenítését.

A nagy mennyiségű vízkő képződésének pedig már csak azért is megéri elejét venni, mert sokkal tisztább vízhez juthatunk vele, legyen szó akár a zuhanyzásról, akár az ivóvizünkről. A villanybojlerek belsejében ugyanis, hogyha vízkő képződik, akkor azzal minden esetben érintkezik a megmelegítendő víz is, és mire a csapunkig eljut gyakran koszosnak, tört színűnek fog kinézni. Ilyenkor sincs azonban még ok arra, hogy azonnal minden berendezést kicseréljünk, vagy valamilyen méregdrága víztisztító berendezésre költsük a pénzünket, mert egy egyszerű vízkőtelenítés minden ilyen problémát meg tud oldani.

A tanulság

Legfontosabb mondandóként remélem a diákok azt vitték haza magukkal, hogy ha otthon villanybojlerük van, akkor annak gondoskodjanak a rendszeres időközönként történő tisztításáról, ellenőrzéséről, melyet minden esetben szakértők végezzenek el. Ezzel ugyanis rengeteg későbbi probléma és nagyobb kiadás elkerülhető, így mindenképpen megéri ebben a dologban kicsit előretekintőbbnek lenni, és nem csak akkor kapkodni, amikor a bojlerből már csöpög a víz, nem jutunk meleg vízhez vagy sikerült a lakást és a szomszédokat eláztatni.

Úgy vélem, ennek a leckének kicsit több haszna volt, mint átnézni a vízkő kialakulásának képleteit és részletes folyamatát. Hogy még több gyakorlati tanáccsal lássam el őket, olyan helyet is ajánlottam nekik, ahova fordulhatnak, ha villanybojler vízkőtelenítéséről van szó, hogy tényleg képesek legyenek önállóan kezelni a felmerülő problémákat, és megtalálják a szükséges szakembereket. Az ajánlott szerviz minden Hajdú villanybojler szerelésével, karbantartásával és tisztításával foglalkozik, Magyarországon pedig még mindig ez a legnépszerűbb márka, így remélem, hogy nem vezettem őket félre. Emellett náluk új bojler beszerzésére, beszereltetésére is van lehetőség (ráadásul házhozszállítással), így annak is hasznos lehet, akik még nem ilyennel rendelkeznek a házukban.

Mindenki lelkére kötöttem, hogyha mást nem, 2-3 évente maguktól is végeztessék el a villanybojlerük vízkőtelenítését, és remélem egy ilyen alapos előadás után, amit a témáról tartottam, már komolyan is fogják venni, és képesek lesznek felelősségteljes felnőtt módjára hozzáállni a témához. Elvégre, ez lenne az iskola feladata.