Megbeszélés, napelem pályázat

Az egyik munkahelyemhez közeli kávézóban beszéltem meg egy találkát egy hozzá értő szakemberrel. De haladjunk sorjában, és ezt is elmesélem lejjebb.

A házunk

Már talán 9 éve is van, hogy megvettük álmaink házát. Persze mint mindenkinek, nekünk sem volt pénzünk, így egy részét hitelbe vettük, ami az ősz folyamán fog lejárni. El sem hiszem, hogy végre fellélegezhetünk, és végre lehet egy saját otthonunk, most már tényleg azt mondhatjuk. Nem mintha előtte nem azt mondtuk volna, e mégis más lesz az, amikor végre azt mondhatjuk, hogy a miénk, és a banknak már nincs köze hozzá.woman-945427_640

Sokat kellett kuporgatni, és gyűjtögetni, de a házat mindig kifizettük, hiszen ezt nem veszthettük el. Szegény anyám hogy örülne, ha ezt megérte volna, hogy lejár a kölcsönünk.

A gyerekkorunk igen csak nehézkes volt, és a testvérem is, és én is sokszor vállaltunk már gyerekként diákmunkát. Ez a cikk is említést tesz a nyári munkáról. Soha nem esett nehezemre, igaz én is el tudtam volna képzelni az édes semmit tevést. De visszagondolva nem bánom, hiszen megtanultuk mi még, hogy mi az a munka, és hogy mit ér a pénz. Sok alkalommal odaadtam a szüleimnek azt a pénzt, amit kerestem…

A tanulás

Ez sem ment olyan könnyen, hiszen hiába voltam jó tanuló, a mi időnkben nem volt még lehetőség úgy a tanulásra, mint a mostani gyerekeknek. Én már felnőtt fejjel jártam nyelvtanfolyamra. Itt is említést tesznek a tanfolyamokról, hasznosságukról. Te jártál valamilyen nyelvtanfolyamra, vagy beszélsz valamilyen nyelven?

Persze senkinek nem könnyű, akinek nincs családi háttere, és nem kap segítséget. De mint említettem, végre idáig is eljutottunk, igen lett saját házunk. A férjem is mindig törekvő ember volt. Soha nem panaszkodhattam a felől, hogy nem adta volna haza a fizetését, vagy hogy elkocsmázta volna. Kezdetektől fogva hogy összejöttünk, egy kasszán voltunk, ami az enyém, az az övé is alapon.

A közös kasszastudy-1231393_640

Ezt azért gondoltam, hogy megemlítem külön is, mert nem mindenhol van így. Nekem nagyon meglepő volt, amikor először hallottam ezt, hiszen nekünk soha nem volt enyém-tiéd. Ott, ahol ez van, külön van mindenkinek fizetése, és megvan, hogy ki ki mit fizet, mondjuk a pár egyik tagja fizeti a ház részletet, míg a másik a rezsit… számomra igen furcsa.

Végtére is ha már nem bízom a páromban hogy együtt fizessünk mindent, akkor miért is vagyunk együtt. Vagy ha nem is a bizalomról szól, akkor miért? Lehet hogy könnyebben választ adna valaki, aki ilyen cipőben jár, de végtére is mindenkinek a maga dolga.

A ház karbantartása

Amióta megvettük a házat, szép lassacskán ahogyan a pénztárcánk engedte, vagy mondjuk muszáj volt, úgy újítottunk fel dolgokat. Persze olyan is volt, mait nekünk kellett megcsinálni. Ilyen volt a keríts is, ami évekig nem is volt, így arra sem volt lehetőség, hogy kutyánk legyen. A gyerekek is, és mi is mindig is szerettünk volna, de kerítés nélkül láncon, nem élet szerintem.

Mint említettem, hamarosan lejár a házunk részlete. El sem hiszem komolyan. Emlékszem, amikor nézegettem a hosszú papírt, amire le van vezetve az évek száma, és csökkente, míg el nem jutottunk az idei évhez.

Sokat gondolkodtunk rajta, ha már éveken keresztül tudtuk fizetni a részleteket, akkor most se herdáljuk el azt a pénzt. Hosszas tanakodás után gondoltunk arra, hogy keressünk egy napelem pályázatot. Ezek ma már igen csak gazdaságosak, és ha megnyernénk, akkor csak egy részét kellene kifizetni. Na ez persze még csak egy távlati terv, hiszen még csak most fogok találkozni egy szakértővel, mint azt említettem az elején. Persze most még csak egy megbeszélés szinten lesz a dolog, csak körbe kérdezünk, hogy hogyan is lehetne, miként, létezik e ilyen napelem pályázat, mi szükséges… aztán ha a hitel kifutott ősszel, és aktuális, akkor majd visszatérünk rá.