Ma már a számítástechnikai újdonságokat is oktatni kell

Aki valamilyen formában az oktatásban tevékenykedik, az tudja, hogy milyen fontos az, hogy az ember lépést tartson a fejlődéssel, mindig képben legyen a kutatásokkal meg az új találmányokkal kapcsolatban. Elég baj az, hogy a diákok nagyrészt inkább a múltról tanulnak, sokszor olyan tárgyakat is, amit a való életben sosem fognak majd használni.

Már a gimnáziumban is probléma ez, mert sokszor a történelem és az irodalom órán is például csak a sok száz évvel ezelőtti művekre koncentrálnak, és kortárs művekre meg problémákra meg egyáltalán nem. És az pedig elég furcsa, ha egy gyereknek meg kell tanulnia kívülről A szigeti veszedelem egy részét, de egy kortárs magyar írót nem tud mondani, mert azt nem tanítják az iskolában.

Egyetemen is ugyanez a jellemző, ha olyan tárgyakat nézünk, mint a pedagógia, szociológia, filozófia, kommunikáció, gyakran inkább ezeknek a történetét tanulják meg az emberek, és nem azt, hogy ezeket hogyan lehetne a modern korban használni. Persze minden alkalmazható ma is, ha valaki eltávolítja magát az eredeti forrástól, de mégis csak furcsa, hogy még egy olyan praktikusnak tűnő szakon, mint a szociológia, ott is több hónapig az ókori görögökről tanulnak.

Ezért tartom fontosnak, hogy az oktatási anyagokban olyan praktikus tudás is szerepeljen, amit a mai gyerekek rögtön hasznosítani tudnak. Nemrég írtam én is a net és a gyerekek kapcsolatáról. De legutóbb a diákjaimnak a VPS szolgáltatásról beszéltem, mert tudom, hogy sokuknak van már saját oldala vagy blogja.

De előbb azt kell elmondanom, mi a vps jelentése. A VPS tárhely a Virtual Private Server tárhely rövidítése, ami magyarul virtuális privát szerver. A vps szolgáltatások olyanok, mintha virtuális gépeket kínálnának az ügyfeleknek. A virtualizáció kicsit hasonlóan működik a megosztott tárhelyhez, aminél egy kiszolgáló számítógépen több webhely is futhat. A virtualizációs technológia azonban lehetővé teszi, hogy mindegyik felhasználó egyéni “fiókját” saját gépként kezeljék, saját dedikált erőforrással és operációs rendszerével.

A különbség az a megosztott tárhellyel, hogy a megosztott tárhely környezetben minden ügyfél megosztozik ugyanazon számítógép erőforrásain is. A legtöbb megosztott tárhelyszolgáltató olyan szkriptekkel rendelkezik, amelyek korlátozzák az egyes ügyfelek erőforrásait, így senki sem használja fel az összes erőforrást. Az ügyfelek számára azonban nem garantáltak azok az erőforrások, amik lehetővé teszik, hogy például egy weboldal mindig fennakadás mentesen működjön, ezért ezek az erőforrások időről időre ingadozhatnak attól függően, hogy hány ügyfél használja őket egyszerre.

De a VPS nem így működik, mert az garantálhatja, hogy az ügyfél rendelkezésére álló erőforrások ne ingadozzanak, és mindezt a virtualizációs technológia segítségével. Ez sokkal stabilabb tárolási környezetet biztosít az ügyfélnek, és a rendelkezésre álló erőforrások nem változhatnak, nem kerül veszélybe az oldalunk.

Emellett ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy futtass egy másik operációs rendszert a már telepített rendszer mellett. Az emberek ezt a technológiát személyi számítógépeken használják, főleg a szoftverek és weboldalak különböző környezetben történő teszteléséhez vagy futtatásához. Így nem kell erre egy külön gépet beszerezni.

Ha utánakérdeznek, el is szoktam mondani, hogy én milyen VPS szolgáltatót használok. A Rackforest oldalra pár hónapja találtam rá, és náluk választottam egy csomagot. Ott megkapok minden előnyt, ami a VPS rendszerekre jellemző, és jó áron. Ez egy teljesen biztonságos rendszer, és stabilabbá is teszi az oldalamat. Ezek az olyan szempontok, amiket jó, ha a diákok is megtanulnak.