Középiskola első osztály, buszbérlés

ice-cream-702934_640Jövőre első évfolyamos lesz a fiam. A leendő iskolájának vannak különböző szokásai, amire lehet jelentkezni. Persze nem kötelező, de azt hallottuk, hogy jó móka, így beiratkozáskor, az én fiam is jelentkezett.

A szokások

Minden iskolának megvannak a maga szokásai. Jobban mondva, inkább azt mondanám, hogy minden közösségnek, mert nem csak közép iskolában, hanem már általános iskolában is voltak az iskolának saját szokásai, sőt, az óvodának is.

Szeretem a hagyományokat. Legyen az népi, vagy valamilyen másmilyen szokás, nem véletlenül alakultak ki. Hiszen, ha csak vissza felé forgatjuk a dolgot, és vizsgáljuk meg jobban, minden országnak megvannak a hagyományai, és szokásai. nekünk is megvannak, és jó lenne, ha azokat követnénk, nem pedig más országok szokásait vennénk át. Erről az a véleményem, ha valakinek az jobban tetszik, akkor tartozzon oda.

Egy nagyon egyszerű példa, amit manapság egyre jobban kezdenek átvenni, és én én nagyon nem szeretek. Mi november elsején, halottak napját „ünnepeljük”. Más országoknak október utolsó napja, egy nagy bulit jelent. Nekem megfelel a mi hagyományunk, hiszen ezen a napon mindenki megemlékezik a szeretteiről, azokról akik már nem lehetnek közöttünk. Miért kell nekünk átvenni más szokásokat, és bulit csinálni előle. Persze az én fiam is próbálkozott pár évvel ezelőtt, hogy mennek az osztálytársai szórakozni, de mondtam neki, hogy elfelejtheti. Mára már nem akar menni, szerencsére megértette a lényegét a dolognak.

Iskolák, óvodás

Óvodában is számtalan hagyományt próbáltak felépíteni. A mi népi hagyományunk alapján. Ilyen volt a Márton nap, vagy a Kisze égetés is. Ezek a mi hagyományaink, és ezeket örültem, hogy megtartották, megünnepelték.

Már az óvodában figyeltek rá, hogy megfelelő alapot kapjanak a gyerekek. Az általános iskola, ahová a fiúnkat írattuk be, szintén követi a hagyományokat, és ez mellett még sajátokat is beleépít. Az iskolának van kimondottan egy olyan hete, ami az iskoláról szól. Ezen a héten, az adott iskola névadójával foglalkoznak kifejezetten.

Szülői szemmel

Persze hiába minden fáradozás az óvodában, vagy az iskolában, ha egy gyerek mást hoz otthonról, mást kap. Hiszen hány alkalommal fordult elő, hogy egy egy ilyen rendezvényre, a szülőket is szerették volna invitálni, de rá se hederítettek. Nem is értem, hogy miért? Ennyire nemtörődömök lennének a szülők? Vagy elfáradtak?

Egy egyszerű színházi előadásra nem jött el 5 szülő, hogy az utazásnál segítsen. Természetesen ez csak egy eset a sok közül.

A középiskola

Ezt az iskolát Dani fiunk választotta magának. Az ő döntése volt, hogy a 3 választott iskolát milyen sorrendben állítja fel. Amelyik iskolát választotta első helyre, sikerült is azonnal bejutnia. Remek hír volt hiszen ide vágyott. Rendeznek úgynevezett gólya tábort, mely a leendő elsősöknek szól. Persze ez fizetős, de jól jár, az aki el tud jutni, mert jó buli. Mi is beírattuk ide Danit, jobban mondva ő magától jelentkezett. A buszbérlést az iskola intézi teljes mértékben. Persze a tábort ki kell fizetni, de ez várhat volt, hiszen nincs, aki finanszírozza közel 60 gyerek étkeztetését, vagy ellátását. Persze nem a legolcsóbbak ezek a táborok, de legalább normálisak, tiszták, és az étel is egész jó.

Nagyon jó buli lesz a gólyatábor, mondta Dani, én pedig titkon csak abban reménykedem, hogy épségben fog hazaérni, és nem tanul túl sok bolondságot idő előtt.