Használható tudás oktatása, avagy miért nem tanítják az iskolában, hogyan kell fogat mosni?

Sokan sok rosszat mondanak a mai oktatási rendszerről. Alapvetően nem értek egyet velük. Persze fontos, hogy lépést tartsunk a technológiai újításokkal, viszont az oktatás nem egyenlő az információ rideg átadásával, nevelést is jelent. Legalább is kéne. Elvégre is a legtöbb időt olyankor töltjük az iskolában, amikor a személyiségünk leginkább fejlődik. Ilyenkor változunk a legtöbbet. Márpedig az emberek nem változtak évezredek alatt sem. Az innováció lényege pedig, hogy egy rendszert megváltoztassunk úgy, hogy megtartjuk azt, ami korábban működött és jó volt, és ehhez rakjuk hozzá az újításokat. Az, hogy teljesen lecseréljük a korábbit, egyáltalán nem oldja meg a problémát. Azt is el kell azonban ismerni, hogy van, mint érdemes lenne fejleszteni. A mindennapi tudás oktatása például mindenképp ilyen. Érdekes, hogy matekból rengeteg érdekes képletet, meg egyenletmegoldást tanulunk, mégis sokan nincsenek tisztában, hogy mit kell megnézni egy hitel felvételénél, miket érdemes számolni, hogyan működnek az ilyen dolgok. Biológiából is rengeteg információt megkapunk, amit aztán a legtöbb ember nem is használ többet élete során, bezzeg arról már lövésünk sincs, hogy miként kell úgy megmosni a fogainkat, hogy az jó legyen. Pedig elvileg ez egy mindennapi szokásunk, vagyis elég sűrűn használnák ezt a tudást a későbbiekben. Ráadásul az egészségünk fontosabb mindennél.

Sokat segítene a dolgon, ha tartanának az iskolában külön olyan órákat, ahol a különböző higiéniás szokásokat oktatnák. Itt én megmutatnám egyébként, hogy mennyibe kerül egy szűrővizsgálat, és összehasonlítanám a jelenlegi implantátum árakkal. Ez szerintem elég jó szemléltetése lenne annak, hogy mennyivel olcsóbb és egyszerűbb egészségesen tartani a szánkat, mint később kijavítani a problémát.

A fogorvos meglátogatása egyébként sem a legkellemesebb dolog. Rengeteg előítélet kapcsolódik hozzájuk, állítólag drága is, és fáj, és így tovább. Már csak ezért is érdemes időről időre ellátogatni az említett helyre. Nagyon sok jó tanácsot kaphatunk azzal kapcsolatban, hogy mit kell tennünk fogaink élettartamának a növeléséhez. Amennyiben valami probléma van, akkor azt még idejében észrevehetjük és tehetünk ellene. Egy panoráma röntgen mindössze párezer forint, egy implantátum ezzel szemben a százezres nagyságrendet is elérheti. Ezzel azonban sokan nincsenek tisztában.

Ennél is alapvetőbb dolog lenne, hogy mindenki tudjunk rendesen fogat mosni. Mégis a szakemberek szerint az emberek nagytöbbsége nem tudja rendesen megmosni a fogát, ami egy olyan hiányosság, ami könnyen a fogak állapotának romlásához vezethet.

Persze ha beüt a baj, és akár higiéniai okok miatt, akár baleset következtében elveszítjük egy vagy több fogunkat, akkor már érdemes gondolkodni egy implantátumban, de valami pótlást mindenképp ki kell találni. Ez már nem olcsó mulattság, de egy jó minőségű beültetés nagyban megkönnyítheti a további életünket. A híd ugyan olcsóbb, viszont előkészítést is igényel, ami a szomszédos fogak csiszolásával jár. A lényeg viszont, hogy minél előbb pótoljuk a hiányt. Ez azért fontos, mert ha sokáig elmarad a pótlás, akkor a luk melletti fogak befelé kezdenek dőlni, hiszen nem lesz támasztékuk, és más egyéb elváltozásokat is tapasztalhatunk majd. Több fog elvesztése már rokkantságnak számít, ugyanis komolyan befolyásolja az emésztőrendszerünket. Ráadásul, amíg fiatal korban egy jó fogszabályzás megoldhatja a gondot, felnőtt ként már korlátozottabbak a lehetőségek. Sokan azonban ezekről a dolgokról sem tudnak, és ez a tudatlanság később nagyon sok rossz döntést eredményezhet.

Ez szerintem tökéletesen jó példa arra, hogy miért lenne jó, ha a fiatalok már az iskolában tájékoztatást kapnának arról, hogy milyen problémákkal és helyzetekkel kell majd szembesülniük később, és milyen lehetőségeik lesznek arra, hogy megoldják a szituációkat. Ráadásul ez nem csak pénzügyi, de egészségügyi előnyt is magában hordozni, így különösen fontosnak tartom. Megszervezni azt, hogy egy fogorvos, vagy más szakértő időnként oktatást tartson erről egyáltalán nem nehéz.

Amikor az oktatásról beszélgetünk, fontos, hogy észrevegyük azokat a dolgokat, amik jól működnek, és csak azokat akarjuk lecserélni, ahol feltétlen szükség van változásra. A gyakorlatiasabb, hétköznapibb tudás megszerzése azonban mindenképp egy olyan terület, ahol fejlődésre szorul az oktatás.