Ha nyár, akkor inverteres klíma akció!

inverteres klíma akcióNyár van és hatalmas a hőség. Én azt veszem észre, hogy szinte évről évre egyre melegebb van a tavasztól őszig terjedő hónapokban. Nagyszüleink idejében szinte még azt se tudták az emberek Magyarországon, hogy létezik egy klíma nevű dolog, ami hideggé varázsolja a meleg lakásokat, de mindez nem meglepő, nekik akkor még szükségük sem volt ilyesmire, mert elmondásuk szerint akkoriban legalább tíz fokkal hidegebb volt nyaranta a mostanihoz képest.

Manapság azonban a klíma már egy elég elterjedt dologgá vált. Megtalálható az autókban, tömegközlekedési eszközökben, munkahelyeken és otthonokban egyaránt. Két, vagy akár egy évtizeddel ezelőtt is, szerintem, az otthoni klímák még viszonylag luxuscikknek számítottak, manapság azonban már sokkal szélesebb körben elérhetőek. Ha sétálunk az utcán, egyre több helyen lehet felfedezni az épületek homlokzatán a klímák kültéri egységeit.

Múltkor azt hallottam a rádióban, hogy a legtöbb ember azért szeret nyáron dolgozni járni, mert a munkahelyén van klíma berendezés, otthon pedig nem feltétlenül, ezért legalább a munkával töltött órái kellemes hőmérsékletben telnek. Nos, nekem ilyen opció sosem állt lehetőségemre, két okból kifolyólag.

Mivel pedagógusként dolgozom, a nyári hónapok nagy részét nem a munkahelyemen, hanem otthon töltöm. Az iskolában, ahol dolgozom, amúgy sincsen légkondicionálás, néhány kiemelt termet leszámítva, szóval még ha benn is kellene lennem nyáron, akkor sem élvezhetném a klíma előnyeit. Hosszú évekig úgy próbáltuk otthon a családommal átvészelni a forró nyári napokat, hogy felszerelkeztünk sok ventilátorral, de mondanom sem kell, az azért nem olyan hatásos, mint a klíma. Idén nyáron telt be a pohár, amikor a férjem azt mondta, hogy ez a hőség már elviselhetetlen, nem tudunk sem aludni, sem nyugodtan tévét nézni itthon, valamit csinálni kell. Ekkor lépett be a képbe az otthoni klíma.

Sokat böngésztük az internetet, illetve néhány barátunkat is megkérdeztük arról, hogy mit érdemes vásárolni, mennyit fogyasztanak ezek a készülékek átlagosan, és úgy alapvetően, hogy megéri-e beruházni rájuk. Az esetek kilencvenkilenc százalékában azt tapasztaltuk, hogy a klímának szinte csak pozitív tulajdonságai vannak. Így aztán véglegesen eldöntöttük, hogy belevágunk, méghozzá még az idén.

Innentől kezdve más már nem volt hátra, mint keresni egy jó hírű márkát, megbízható szerelőt és esetlegesen valami akciót is, hogy spórolni tudjunk vele. A netes böngészésünk során találtunk egy weboldalt, ahol éppen inverteres klíma akció volt, ezért velük vettük fel a kapcsolatot. A honlapjukon keresztül ajánlatot is tudtunk kérni, amire hamar válaszoltak. Mivel a kapott ajánlattal meg voltunk elégedve, így úgy döntöttünk, hogy őket választjuk és beszereltetjük a klímát.

Mivel korábban nem készültünk arra, hogy ekkora plusz kiadásunk lesz nyáron, így csak arra volt keretünk, hogy a nappalinkba szereltessünk be egy készüléket, mondván, úgyis ott vagyunk a legtöbbször. Persze a jövőben örülnénk annak, ha minden hálószobában lenne egy-egy klíma, de az egyelőre még a jövő zenéje, arra még spórolnunk kell majd. Egyelőre annak is nagyon örülünk, hogy a nappalinkban végre kellemes hőmérséklet uralkodik. Komolyan mondom, ezáltal néha kedvem sincs kilépni a lakásból a meleg utcára, mert bent annyira jól érzem magam. Amióta megvan a klímánk, amit az említett cég munkatársai be is szereltek nekünk, néha még az éjszakát is nappaliban töltjük, nem véletlenül.

A férjem azt is próbálta nekem elmagyarázni, hogy az inverteres klíma miért sokkal jobb, mint a hagyományos. A műszaki dolgokból sok mindent nem értettem meg, de a lényeg az, hogy az inverteres klímák csendesebbek, optimálisabb az energiafogyasztásuk és kellemesebb légkört biztosítanak, mint a hagyományos társaik, szóval minden tekintetben sokkal jobbak. Noha ezt korábban egyikünk sem tudta, a klíma szerelőknek hála már ezzel is tisztában vagyunk, és utólag örülünk, hogy ezt választottuk.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hosszú távon milyen lesz klímatulajdonosnak lenni, de eddig úgy tűnik, hogy kifejezetten jó dolog. Nemcsak a férjem, én és a gyerekek örülnek neki, hanem a háziállataink is (két cicánk van), akik manapság szívesebben sziesztáznak a nappaliban, mint a lakás többi helyiségében.