Engedjük a gyerekünket cross motorozni, persze cross bukósisak

Azt gondolom erről a témáról kellő képen megoszlik a véleménye a szülői társadalomnak. Ki mikor, hány éves korától engedné a gyereket motorozni?

A gyerekek, és a hobbyjuk

kid-185020_640Minden gyereknek vannak élet szakaszai, hogy mikor éppen mit szeretnének sportolni, vagy mire szeretnének járni. Persze a motorozás nem egy általános hobby, amit az ember csak úgy kitalál, főleg nem kisgyermek korban. De lássuk, hogyan is alakulhat ki a motorozás szenvedélye?

Azt gondolom, az első alkalom, amikor ez kialakulhat, az az, amikor valakinek a szülei motoroznak. Mivel ebben nő fel, és esetleg látja, hogy valamelyik szülője, vagy esetleg mind a kettő motorozik, előbb utóbb ő is szeretne.

Erre van is egy példám. Az egyik ismerősömnek a szülei motoroznak. Igaz, csak az apának van motorja, az anyának külön nincsen, de szoktak közösen motorozni, túrázni. Egy fiúk van, ő ebben nőtt fel. Generációs családban élnek, ami azt jelenti az ő esetükben, hogy van egy hatalmas három emeletes ház, és abban laknak közösen. A papa motorozott, és a nagybácsi is. Ebből kifolyólag egyértelmű volt, hogy a gyerek is motorozni fog. Nem azért mert motoroznia kell, hanem azért, mert teljesen természetes lesz neki ez a fajta szenvedély.

Így is lett, az ő esetükben, hiszen 6 éves volt, mikor megkapta élete első kétkerekűjét. Persze minden védő felszereléssel együtt. Itt azért mellékesen megemlíteném, hogy ez a fajta sport egy igen csak költséges mulatság. Gyerek korban pedig még inkább, hiszen ahogy nő a gyerek, úgy kell pótolni a dolgokat, amiket kinő, és egy ilyen motoros védő felszerelés nem olcsó. Nagyon nem lehet megcsinálni, hogy nagyobbat vegyünk belőle, így ha szerencsénk van, akkor csak kétévente kell egy újat vásárolni.

Mennyi idősen engedjük motorozni

Nem tudom, hogy egyet értsek e az aktuális kresz szabályokkal. Vajon mikortól kellene engedni a gyerekeket motorozni? Te mennyi idősen engednéd? 16 évesen van annyi esze egy kamasznak, hogy mit szabad, és mit nem? Még ha csak kis motoron is. Azzal is történhet ugyan olyan baj, mint egy nagyobb motorral.

Szerencsére, nekem lányaim vannak, és bízom benne, hogy nekem nem kell majd ezen gondolkodnom ennyi idős korukban.

Az viszont biztos, hogy csak megfelelő védőfelszerelésben engedhetjük őket.

Persze ez alatt nem azt értem, hogy egy robogóhoz vásároljunk egy bőrruhát. Ahhoz talán nem szükséges. De megfelelő bukósisakot minden képen. Mindig az aktuális motorhoz illőt kell vásárolni. Ha például úgy döntünk, hogy mi cross motorozni szeretnénk, vagy a gyerekünknek engedjük meg mondjuk 18 évesen, akkor a megfelelő cross bukósisakot kell megvásárolni hozzá. Nem szabad a védőfelszereléseket elhanyagolni.

A felszerelések

Tudom, drágák. De ez nem lehet annak akadály, aki vásárol egy motort, és mondjuk nem is egy van a családban. Ha már úgy döntünk, hogy ezt a szenvedélyt szeretnénk űzni, mérlegeljük előtte azt is, hogy mire lesz szükségünk, mit kell megvásárolni. Adott esetben, egy megfelelő bukósisak, az életünket védheti meg, így nem mindegy, hogy milyet fogunk vásárolni. Ebben az esetben igen is, figyelni kell a minőségre! Persze nem muszáj a legdrágábbat megvásárolni, de oda kell figyelni mindenre. A választék hatalmas, hiszen minden gyártó folyamatosan frissíti kínálatát, hogy náluk vásároljunk. Érdemes a kedvezményeket is figyelni, így ezek segítségével, kicsit csökkenteni lehet a költségeket.