A régi osztálytársam nélkül sosem tudtam volna meg, mik a korlátlan motor jogosítvány feltételei

Nem is olyan régen, egészen pontosan a tavalyi évben esett meg, hogy sor került a 15. érettségi találkozónkra. Jeles esemény, egy átlagember életében (jó esetben) egyszer fordul elő. Örültem is neki, mikor jött róla az értesítő, egy csomó volt osztálytársamat azóta nem láttam, hogy a bizonyítványosztás után elköszöntünk. A társaság majdnem fele nem sokkal az érettségi után külföldre távozott – vagy tovább tanulni, vagy dolgozni. Végeredmény szempontjából mindegy is, a lényeg, hogy nagyon-nagyon régen láttuk egymást.

Többször átgondoltam már azóta, hogy mi mindenen mentem keresztül. Lediplomáztam, munkába álltam, van családom és házam, és végül, de nem utolsó sorban: beleszerettem a motorozásba. Viszonylag későn éreztem rá az ízére, úgy nagyjából öt éve, hogy hajtom a vasparipát, de nagyon szeretem. Amint az időjárás vagy az időm engedi, megyek is falni a kilométereket. A2-es jogosítványt szereztem eddig, de mindig is kacérkodtam az A-s jogsival, hogy azt vezethessek, amit csak akarok. Csak hát korábban lusta voltam kutatni a korlátlan motor jogosítvány feltételei után, így a vágyálom az is maradt, egészen mostanáig.

A tavalyi osztálytalálkozómra is a motorommal mentem, gondoltam, okozok egy kis meglepetést, hiszen mindenki tudta rólam, hogy félek a sebességtől. Legnagyobb meglepetésemre nem én voltam az egyetlen, aki így érkezett! Egy volt osztálytársam, Karcsi szintén nagy motoros lett az elmúlt másfél évtizedben, ő viszont az enyémnél egy sokkal nagyobb és erősebb géppel jött. Persze egyből meg is találtuk egymást, megnéztük a másik motorját, eszmecserét tartottunk a tapasztalatainkról, ki merre szokott járni, honnan veszi a motoros ruhát, esett-e már, meg ilyesmik. Megkérdeztem tőle, hogy egy ilyen csoda vezetéséhez milyen jogosítvány szükséges. Karcsi mesélte, hogy neki már megvan az A-s, azaz a korlátlan motor jogosítvány, én pedig kicsit irigykedtem is rá, hogy ő már letette. Egyből ajánlotta az intézményt, ahol ő csinálta, elmondása szerint nagyon jó kis járműiskola, csak ajánlani tudja.

Tanácsa szerint utána is néztem, hogy hogyan léphetnék tovább, mik a korlátlan motor jogosítvány feltételei, mit tud nekem erről mondani a motorjogositvany.com, és meglepődtem, hogy mennyien döntenek úgy, hogy ezt a kategóriát is megcsinálják! Nem is csodálkozom rajta, hiszen ezzel a jogosítvánnyal teljesítménykorlátozás nélkül lehet bármilyen motort vezetni. Persze, nagyon bölcsen, javasolták az oldalon, hogy ne feltétlenül azonnal a legnagyobb vasat vegyük magunk alá, mert ahhoz azért gyakorlat kell, hogy egy a korábbinál lényegesen nagyobb és erősebb gépet uralni tudjunk, de én úgy éreztem, hogy lassan készen állok egy nagyobb gépre is.

Valószínűleg a szerencse is közrejátszott, de azért igyekszem büszke lenni magamra és a képességeimre, ugyanis a tanfolyam elvégzése után a vizsga elsőre sikerült is! Nem is gondoltam volna, fel voltak rá lelkileg készülve, hogy újra és újra elhasalok majd, de láthatólag az elmúlt néhány év gyakorlata meghozta a gyümölcsét. A felkészítés alapos volt, az oktatók rendesek, és a vizsgán sem akadt semmi olyan probléma, ami miatt esélyes lett volna, hogy újra neki kell majd futnom.

Azóta még a korábbinál is sokkal magabiztosabban hajtok. Nagyobb motort még nem vettem, de szerintem csak idő kérdése. Igazából még nem döntöttem el, hogy milyet is szeretnék. Egy gyorsasági motort? Vagy egy choppert? Esetleg túramotort? Annyi, de annyi lehetőség van, és immáron mindegyik nyitva áll előttem! Annyira jó döntés volt belevágnom, hogy ha lehetne, holnap már kezdeném is a következő fokozatot!