A felnőtté válás kompromisszumai

Nagy sebbel-lobbal robbant be idén az ősz és ezzel együtt az új tanév. Lara lányom végre elkezdi koptatni az iskola padját, egész nyáron a leendő iskolájáról és az új osztálytársairól csacsogott, míg végre elérkezett a várva várt nagy nap, amikor első osztályba ment. Szinte hihetetlen számomra, hogy ez a nemrég még totyogó-gügyögő lurkó mostanra már iskolás nagylány lett. Mivel egészen pici kora óta felfedezni véltem benne egy zenei vénát, közös megegyezés alapján magától értetődő volt, hogy zenetagozatos általános iskolába írassuk. Mindig is szeretett pötyögni az otthoni zongorán, minden hangszer felé nagy érdeklődést tanúsított és megállás nélkül énekel vagy dúdolgat.

Már nyár elején közösen megvásároltuk az iskolai kellékeket, hátizsákot, tolltartót, ceruzákat. Nem volt kétségem afelől, hogy Lara jól fogja magát érezni az iskolában és zökkenőmentesen beilleszkedik a légkörbe.

peppa malac játékokIgen ám, de figyelmen kívül hagytam egy dolgot, ami bonyodalmat okozhat: Larának van egy plüssállata, úgynevezett Peppa malac, akit mindenhova magával hord. Ő a kedvenc alvós állata is, mivel nagyon puha, bársonyos plüss anyagból van. Körülbelül 20 centi nagyságú, pont olyan karakterű, mint a mesében. Online webáruházból rendeltük, gyors házhozszállítással a jatekwebshop.eu honlapjáról. A Peppa malac játékok már évek óta Lara nagy kedvencei, ezért ragaszkodik annyira ehhez a plüsshöz. Amikor az iskola előtti parkolóban kiszálltunk az autóból, Larának esze ágában sem volt megválni a malackájától. Próbáltam a szívére beszélni, a tudtára adtam, hogy Peppa malac nem mehet az iskolába, mert oda kisfiúk és kislányok járnak, a malacok nem érzik jól magukat, Peppa malac otthon megvárja. A leányzóból azonban előtört a makacs öszvér és elkezdett hisztizni, miszerint ő egy tapodtat sem mozdul a malac nélkül. Pár sikertelen környi vita után kezdtem kétségbe esni, mivel az iskolás nagylányomnak már nem állt szándékomban megengedni, hogy egy plüssmalacot hurcoljon az órákra, valamint a tanító nénik sem egyeznének bele. Valami csoda folytán egyszer csak megjelent az iskola bejárati ajtajánál Judit néni, Lara osztályfőnöke és érdeklődött, hogy mi ez a nagy nézeteltérés kettőnk között. Elmagyaráztam neki, hogy a kisasszony mennyire szomorú, hogy nem viheti magával az iskolapadba a kis plüss barátját, mivel imádja a Peppa malac játékait. A tanító néni erre mosolyogva megvigasztalta és megengedte, hogy az első napon a malac bekísérje Larát az osztályterembe, amíg a kislány meggyőződik arról, hogy az iskolában mennyi látnivaló és új élmény fogadja, és semmi szüksége nem lesz a játékra. Mivel Larának nagyon szimpatikus volt a tanító néni, végül belement az ajánlatba.

Hármasban – a plüssel együtt négyen – bebaktattunk a terembe, ahol már nagy nyüzsgés és sok izgatott vagy éppen félénk apróság fogadott minket. A tanító néni odavezette Larát a helyére és leültette egy nagy szemű, mosolygós kislány mellé. Lara, lévén igazi társasági lény, egyből megtalálta a közös hangot új barátnőjével és együtt elmerültek a sok új felfedeznivalóban. Kislányom nagy büszkén mutogatta padtársának, Eszternek a tolltartója tartalmát, benne a sok ceruzával és filctollal. Eszter ezen felbuzdulva szintén elővette új íróeszközeit, mire Larának hatalmas mosoly ült ki az arcára az egyik ceruza láttán. Hiszen Eszternek Peppa malacos ceruzakészlete van! Lányom egyből megmutatta barátnőjének a plüss malacát, és elújságolta neki, hogy a malac azonban nem járhat vele iskolába, amiért nagyon hiányozni fog neki. Eszter egyből megmutatta nagylelkűségét és boldogan ajánlotta fel Larának az egyik ceruzát ajándékba. Ő persze majd’ kicsattant az örömtől. Elém állt, hogy megmutassa szerzeményét, majd biztosított, hogy most már nyugodtan hazajöhet velem Peppa malac, mivel a ceruzán is ott van belőle egy, az igazi majd otthon megvárja. Így hát megkönnyebbülten hagytam ott kislányomat az első iskolai napon. Elbúcsúztam tőle és megnyugtattam, hogy délután érte jövök.

Iskola után Lara rengeteg új élménnyel gazdagodva tért haza és mindenről részletesen beszámolt nekem és az apjának. Nem is sejtette, hogy egy meglepetés várja: az első iskolai napját megünneplésére vettünk neki egy Peppa malacos xilofon zongorát, amit magával hordhat az iskolába zeneórákra, ahova mindenki kedve szerint viheti be a hangszereit. Ez a hangszer kétfunkciós: a tetején lévő xilofon lapokkal xilofon hangját szólaltathatjuk meg, lejjebb pedig négy színes zongorabillentyű helyezkedik el. Mondanom sem kell, hogy onnantól kezdve estig Lara komponálását hallgattuk, úgyhogy a játék hangszer igazán nagy sikert aratott.

A Peppa malac ezentúl minden nap otthon várja Larát, míg ő az újdonsült barátaival kalimpál a kis zongorán az iskolában, valamit szívják magukba a tudást és sok közös élménnyel gazdagodnak.